Super Public Art School 2.-14.6.2015

SPAS2015web2

“It’s like you’ve been away for a long, long time and then you come home again. And it’s so long you don’t recognize the place. Don’t know the furniture, don’t recognize the floor plan. But you know by the feel of it that it’s an old familiar place and you are glad you came.”
– Clifford D. Simak, City (1952)

TI 2.6. – SU 7.6. klo 12-18 (la-su 12-16)
JOINT VENTURE
Seinämaalaustyöpaja Titanik-galleriassa

“Joint venture (JV) is a business agreement in which the parties agree to develop, for a finite time, a new entity and new assets by contributing equity. They exercise control over the enterprise and consequently share revenues, expenses and assets.”

Sillä erotuksella että tässä työpajassa ei tehdä bisnestä vaan silkkaa kultaa.

Titanik-galleriassa järjestetään Super Public Art School -tapahtuman sisällä yleisölle avoin seinämaalaustyöpaja, jossa osallistujat pääsevät maalaamaan suoraan gallerian seinille yhteistyössä taiteilijoiden (Henna Aho, Juho Hellsten, Hans-Peter Schütt & Janne Siltanen) kanssa. Maalausprosessi on yleisölle avoin, jonka jälkeen lopputulos on nähtävissä SPAS:n toisen viikon ajan.

TI 2.6. – SU 14.6.
SRC-eening
Titanik-gallerian studiotilassa

Styles of Radical Cities -videoscreening pyörii Titanik-gallerian studiotilassa koko kahden SPAS-viikon ajan. Videokoosteessa nähdään mm. Juice Huhtalan, Timo Vaittisen, Sami Laineen & Hans-Peter Schütten ja Ilmari Huttu-Hiltusen teokset, jotka kommentoivat sekä kaupunkikuvan muutosta että mahdollisuuksia erilaisten urbaani-interventioiden kautta.

Timo Vaittinen: Keskuspuisto, 2011 (2:40)
“When darkness arrives in the central park mysterious light phenomenons begin their dance.” Timo Vaittinen työskentelee kollaasin ja maalauksen parissa ja muuttaa tämän yhdistelmän liikkuvaksi, tilalliseksi animaatioksi.

Ilmari Huttu-Hiltunen: Transistori Plays Toppilan Tehdas / The Toppila Factory, 2006 (29:04)
Transistori is a percussion group from Oulu, Finland. Specialized in self-made instruments built from scrap and recycled material. The Shooting took place in a closed powerplant at the Toppila cellulose factory built in the 1930’s Transistori was challenged to play the old factory hall and utilize the sounds found there, as well as their own instruments.

Sami Laine & Hans-Peter Schütt: Perhoset, 2005 (3:47)
Perhoset on muutaman minuutin dokumentti tuntemattomiksi jäävien taiteilijoiden tunteja kestäneestä työskentelystä. Koiranulkoiluttaja tiesi kysyttyä, että asialla oli ollut nuorten taidetyöpaja ja opiskelijakollega iloitsi kuulemansa perusteella ”joistain hipeistä”. Maalaukset jäivät lopulta vuosia myöhemmin Helsingissä Sörnäisten Rantatielle rakennettujen talojen alle. Niitä ei koskaan poistettu alueelta, jossa Stop töhryille -kampanjan aktiivisuus näkyi muuten valitettavan tehokkaasti.

Juice Huhtala: KooKoo, 2005 (8:00)
Lyhytelokuva KooKoo tarjoaa katsahduksen presidentti Kyösti Kallion elämään sekä erääseen syksyiseen iltapäivään, jonka kourallinen skeittareita viettää Kyösti Kallion patsaalla.

Juice Huhtala & Jussi Korhonen: Pispala, koko maailma!, 2010 (7:34)
Pispala, koko maailma! on oodi Pispalalle rullalautailijan näkökulmasta. Dokumentti yhdistää kaupunginosan omintakeista arkkitehtuuria, Lauri Viidan nuoruuden tekstejä ja suomalaisen verttiskeittauksen pitkänlinjan tekijän, Jussi “Kärä” Korhosen tutkimusmatkailua.

”Juicen leffoissa on aina jotain pohjoisille lakeuksille ominaista… Aidosti enemmän, perkele.”
-⁠mk/⁠Numero 15

”Joskus sitä unohtaa mikä tän kaiken pointti oli, mutta onneksi Juice tulee ja muistuttaa. Niin se menee – rahalla ei voi ostaa rakkautta.”
-mk/Hang up, 1/2006

TO 4.6. klo 15 alkaen
OPEN STREET
Titanik-gallerian edusta, Itäinen Rantakatu 8

Hyde Park on passé, Super Public Art School tarjoaa kaikille esiintyjille avoimen Open Street -lavan Aurajoen rannassa! Artistit, runoilijat & aktivistit: katu on vapaa.

PE 5.6. klo 15-18
Horonkäristys <3 Super Public Art Aurajokirannan itäpuolella, Titanik-gallerian läheisyydessä.

Viha ei oikeastaan ole tunne, vaan tunteiden kokoelma, siis hyperonyymi. Hyperonyymi tarkoittaa yläkäsitettä.

Performanssiduo Horonkäristyksen pitkäkestoinen esitys ottaa vaikutteita itämaisten taistelulajien merkkikielestä, futuristisen maalaustaiteen perinteistä ja facebook-pahastumisesta.

PE 5.6. klo 18
Red Chair Jazz, kesto 20 min.
Titanik-galleria

Red Chair Jazz on Leena Ritva Koskisen, Henri Aitakarin ja Marko Laihisen uusi, monitaiteinen yhteisteos. Sitä taustoittavat aforistiset videoleikkeet, mutta tapahtumisen keskiössä on performanssi, jolle sävelletty musiikki esitetään livenä.

LA 6.6. klo 12.00
”Sweet dreams are made of…”
Titanik-galleria

Katutaidehaave-valokuvakävely, jonka aikana fantasioidaan millaista (katu)taidetta Turun kaupunkikuvassa voisi näkyä. Kierros alkaa klo 12 Titanik-gallerialta, jonne kävelyn jälkeen palataan keskustelemaan ja käymään läpi osallistuneiden kuvautopioita. Tarjolla kahvia ja pullaa, mukaan oma digikamera, älypuhelin tai mikä tahansa muu taltiointiaparaatti. Työpajan vetää Anna Nummi.

MA 8.6. – TO 11.6. joka päivä klo 14-20
Pansio Deep End
Muraalimaalaustyöpaja nuorille, alikulkutunneli Pansion koulun vieressä

Mitä lienee syvässä päädyssä, jossa jalat eivät tapaa enää pohjaa? Työpajaan osallistuvat nuoret toteuttavat alikulkutunnelin täydeltä loiskuvia maalauksia liittyen väljästi Pansion kaupunginosaan meriaiheiseen historiaan. Horisontti on avoin merimiestatuoinneista kaukaisten maitten merihirviöihin, märssykoreista solmuihin ja itämeren tilasta syvänmeren tutkimukseen. Työpaja on 13-20-vuotiaille, ilmoittautumiset: info@titanik.fi

Työpajan toteuttavat Multicoloured dreams, Titanik-galleria ja Turun Nuorisotoimi.

TI 9.6. – KE 10.6. klo 11-17
Horonkäristys: Anger Management Master Class – Advanced Self Help Workshop
Titanik-galleria

Anger Management Master Class on kaksipäiväinen kurssi, jonka aiheena on vihanhallinta, negatiivisen energian purkaminen ja onnelliseksi tuleminen. Työpajapäivät sisältävät teoreettisen luento-osion ja fyysisiä harjoitteita. Horonkäristys Anger Management Master Class on paitsi työpaja, myös performanssitaideteos, josta saa muistoksi Horonkäristys Anger Management Master Class Diploma -todistuksen.

“Horonkäristys on sekoitus räppiä, performanssia ja videotaidetta. Se voi olla kokeellinen teossarja tai feministibändi. Jotakin ärsyttävää, viihdyttävää tai mautonta. Tai vaan tyypit, jotka tekee hitosti töitä ja haluaa jakaa ilosanomaa.”

Maksuttomaan työpajaan mahtuu 8 henkilöä, ennakkoilmoittautuminen: horonkaristys@gmail.com

TI 9.6. klo 18
Rakkausbussi, avajaiset
Runebergin puisto (Titanik-gallerian yläpuolella)

Mobiiligallerian ensimmäinen näyttelyproduktio toteutetaan osana Arte ry:n kaupunkitaidehanketta 10.-28.6.2015. Volkswagen Kastenvagen vuodelta 1975 toimii galleriana, jossa esitellään suomalaista nykytaidetta. Bussi on ollut viimeksi taidekäytössä 2013, jolloin se toimi yhteisöllisenä taideteoksena, johon Ruisrockin festivaalivieraat saivat kirjoittaa rakkaudentunnustuksensa. Nyt bussi on muuntautunut taidegalleriaksi, joka jalkautuu Runebergin puistoon Titanik-gallerian yläpuolelle.

Auton ohjaamo: Paavo Halonen, tilateos
Auton takaosa: Sandor Valy, videoteos
Auton ulkopinta: Riiko Sakkinen, Sirkku Ketola, Matti Vainio, Konsta Ojala ja Tärähtäneet Ämmät, teippi-teoksia
Julkinen tila: Sampsa Pirtola, performanssi

Gallerian ja näyttelyn toteuttamisesta vastaavat taiteilijakuraattorit Ville Laaksonen ja Henna Aho.

TO 11.6. klo 14.00
SammalLAINI & Tape It Easy –työpajat
Titanik-galleria

Tule mukaan suunnittelemaan vihreää viestiä Titanik-gallerian julkisivuun! SammalLAINI-työpajassa perehdytään sammalgraffitin tekoprosessiin, sekä suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä luonnomukainen grafu. Lisäksi Tape It Easy-työpajassa pakkausteippi saa uuden tarkoituksen, kun gallerian ikkunaan työstetään monikerroksisia teippikuvia Max Zornin inspiroimana. Kaikki tarvikkeet löytyvät Titanikilta, lisäksi tarjolla kahvia ja keksiä! Työpajat vetää Anna Nummi.

LA 13.6. – SU 14.6. klo 12-18
Olli Suorlahti: Olegtron 4060-työpaja
Titanik-galleria

Olli Suorlahti on nykytaiteilija, muusikko ja kuvataideopettaja, jonka työskentelyn keskiössä ovat tiede ja teknologia. Suorlahti rakentaa kierrätysmateriaalista laitteita, jotka tuottavat ääntä, valoa, kuvaa ja liikettä. Suorlahti on ollut mukana perustamassa kokeellisen taiteen yhdistyksiä Koelse, Kokomys ja Videokaffe. Suorlahti on järjestänyt aikaisemmin yli kolmekymmentä elektronisen taiteen työpajaa.

Titanikissa työpajan osallistujat rakentavat DIY-version Suorlahden suunnittelemasta äänilaitteesta Olegtron 4060 (www.olegtron.com). Tämän lisäksi työpajassa soitetaan rakennettuja laitteita, puretaan kierrätyselektroniikkaa ja yhdistetään löydettyjä osia 4060:een. Osallistujien käytettävissä on myös erilaisia havaintovälineitä, kuten oskilloskooppi, 4060:lla ohjattavia analogisyntetisaattoreita ja äänentoisto. Osallistujat saavat työpajan päätteeksi mukaansa rakentamansa laitteet sekä testikomponentteja.

Työpajaan mahtuu 15 henkilöä, joiden tulee ilmoittautua ennakkoon: info@titanik.fi Työpaja on maksuton ja tarvittavat materiaalit tulevat Titanik-gallerian puolesta.
______________________

Super Public Art Schoolissa tapahtuvia työpajoja ja hankkeita on ollut tukemassa Taiteen edistämiskeskus, Koneen Säätiö, EVIVA-hanke, Tikkurila Oyj ja Paine Art Supply