Meksikolaisen taiteilijan Mo Iturribarrian ”Nino sicario” –teos varastettu Titanikista

Taidevarkaudet Turussa jatkuvat: Titanik-gallerian seinältä varastettu meksikolaisen taiteilijan Mó Iturribarrían ”Niño sicario” –teos

Mo_Iturribarria-Nino sicario_stolen2

Titanik-galleriassa elokuussa kuukauden esillä ollut Handmade Politics –näyttely on herättänyt kävijöissä poikkeuksellisen paljon mielipiteitä ja tunteita. Tutkija Katve-Kaisa Kontturin kuratoima ryhmänäyttely toi turkulaiseen nykytaidegalleriaan kansainvälisen läpileikkauksen käsintehdystä politiikasta. Ensisilmäyksellä värikkäät, tekstuuririkkaat ja pehmeät teokset kommentoivat ajankohtaisia, hetkittäin painavia ja kivuliaita yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Käsinkosketeltava poliittisuus kutsui kävijöitä osallistumaan, mutta neljän viikon aukioloaikana näyttely kohtasi hämmästyttävän määrän selittämättömiä väliintuloja.

– On tärkeää, että taide nostaa esiin ajatuksia ja luo keskustelunavauksia, mutta teosten turmeleminen ja ilkivalta ovat asia erikseen, Kontturi toteaa.

Näyttelyn vielä ollessa auki Titanik-gallerian henkilökunta, taiteilijat ja Kontturi vetosivat turkulaisiin, jotta Heidi Lunabban ja Ilar Gunilla Personin yhteisöllinen Sateenkaari pyykkinaru –projekti saisi olla rauhassa esillä Aurajoen rannalla. Susanna Nevadon kirjotut esiliinat gallerian sisätilassa kokivat niinikään interventioita, kun essuja siirreltiin, irrotettiin ja niiden sekaan ripustettiin teokseen kuulumattomia objekteja.

Näyttely sai surullisen päätöksen, kun viimeisenä aukioloviikonloppuna meksikolaisen Mó Iturribarrían kuuden teoksen sarjasta varastettiin ”Niño sicario” suoraan gallerian seinältä. Iturribarrían teossarja on jo aiemmin kohdannut sensuuria, sillä käsinkirjaillut nenäliinat kommentoivat kriittisesti ja pysäyttävällä tavalla Meksikossa meneillään olevaa huumesotaa. ”Niño sicario” on oleellinen osa useamman teoksen sarjaa ja siksi varkaus on taiteilijan kannalta erityisen musertava.

– Olen mykistynyt, että teos on joutunut varkauden kohteeksi juuri Suomessa, ja tekijän motiivit herättävät paljon kysymyksiä, Iturribarría kuvaa tuntemuksiaan.

Myöskään Kontturi ei olisi etukäteen osannut kuvitella näyttelyn poliittisen sisällön provosoivan kävijöitä toimiin, jotka viestivät suvaitsemattomuudesta ja ajattelemattomasta yhteiskunnasta.

Taidevarkaudesta on tehty rikosilmoitus ja suurempien ongelmien välttämiseksi teos pyydetään palauttamaan taiteilijalle. Teoksen voi tuoda Titanik-galleriaan (Itäinen Rantakatu 8, 20700 Turku) ja kaikki havainnot tapauksesta pyydetään ilmoittamaan: director@arte.fi, 045 8998772

Lisätiedot näyttelystä: Katve-Kaisa Kontturi, katkon@utu.fi